Vse za vrt

9 koristnih nasvetov za vrtnarjenje

Nasveti za vrtnarjenje
Avtor: Modra Hiška

Vrtnarjenje je dejavnost, ki je preplet odgovornosti, znanja, izkušenj in neskončnega zadovoljstva. Ljudje, ki redno vrtnarijo, prisegajo, da se zaradi tega počutijo bolje, misel na svežo in doma pridelano zelenjavo za celotno družino pa je že sama po sebi vir sreče in zadovoljstva.

Da bi vaš vrt karseda uspešno obrodil, potrebuje pravo nego in obdelavo. Tokrat smo za vse vrtičkarje in tiste, ki bodo to šele postali, zbrali 9 koristnih nasvetov za vrtnarjenje. Ti vam bodo zagotovo prišli še kako prav v dneh, ko se boste podali urejanju vrta naproti.

1. Ne prehitevajte vremena

Zelo pomembno je, da se na vrt ne zaženete takoj marca, ko posijejo prvi sončni žarki. V primeru, da zemlja še ni dovolj ogreta, ne bo sposobna prejeti potrebnih hranil iz gnojila. Prav tako pa se mora zemlja po staljenem snegu sprva nekoliko osušiti, preden bo pripravljena na prekopavanje.

2. Izboljšajte kakovost prsti

V povrhnjico zemlje nežno vtrite nekaj doma pridelanega komposta. Če tega nimate na voljo, lahko kakovost prsti na svojem vrtu izboljšate tudi tako, da jo prekrijete s kravjim gnojem in šoto.

3. Izogibajte se zalivanju ob visokih temperaturah

Čeprav boste mnenja, da vaš vrt potrebuje največ vode, ko je najbolj vroče, pa to ne bo najboljše zanj. Zalivanje ob visokih temperaturah namreč povzroči ožig rastlin na vrtu, zato se za zalivanje raje odločite zgodaj zjutraj ali proti večeru.

4. Zalivajte z uporabljeno vodo

V tem primeru boste v polno zadeli, če boste vrt zalivali z vodo, v kateri ste prej oprali solato ali pa v njej enostavno kuhali zelenjavo. Gre namreč za zelo dobrodošel dodatek gnojilu v zemlji.

5. Pozor pri košenju trate

Trate ne smete kositi preveč pogosto in niti ne preveč na kratko. Vedno kosite na približno pet centimetrov, sicer boste s krajšo trato tvegali več možnosti, da bi se v njej razrastel plevel.

6. Okrog gredic postavite velike kamne

Ali postavite kamne ali pa gredice ogradite s šibjem oz. drugimi vejicami. Na ta način boste ustvarili tako imenovane visoke grede, ki so precej bolj varne pred živalmi, nekaterimi škodljivci in tudi plevelu. Proti plevelu bo odlična tudi zastirka iz lesnih sekancev ali slame.

7. Uporabite pivo proti polžem

Posodica s pivom bo pritegnila škodljive polže, ki se bodo raje opijali z njim, kot da bi jedli vašo solato. Posodico ali vkopan kozarec napolnite le do polovice, da bodo polži počakali tam na vaš naslednji obhod.

8. Z ognjičem proti zajedavcem

Ognjič je izvrsten v boju proti zajedavcem, odlikuje pa ga tudi odganjanje nadležnih komarjev. Prav zaradi slednjega bo posedanje v bližini vrta zvečer precej bolj prijetno kot sicer.

9. Testirajte kakovost svoje zemlje

Vse vrtičkarje začetnike bo razveselilo dejstvo, da je možno testirati kakovost zemlje z vrta. Za to bodo poskrbeli v za to namenjenem laboratoriju, analizo svoje zemlje pa lahko prejmete še isti dan.

O nas

Modra Hiška