Vse za dom

5 slabosti vinilnih talnih oblog

Vinilne obloge
Avtor: Modra Hiška

Kako kakovostno je bivanje v vašem domu, je odvisno tudi od tal. Pomembno je izbrati trpežno in nestrupeno talno oblogo z dolgo življenjsko dobo, praktično in preprosto za vzdrževanje. Ključno je še to, da je obloga prijetna za bivanje in da vam tako in drugače ugaja.

Za hiter in dinamičen tempo življenja je zelo dobrodošel vinil. Je praktičen, uporaben in ne zahteva nege ter vzdrževanja. Takšna tla so primerna za tiste, ki se v prostem času radi sproščate in uživate v prijetnem ter čistem okolju. Kljub temu pa je dobro poznati tudi slabosti omenjene talne obloge. Poglejmo si jih.

1. Kratka življenjska doba

Na prvi pogled vinilna talna obloga deluje kot pravi les ali kot ploščice. Posnema torej lepoto naravnih materialov, a ima v primerjavi z njimi precej krajšo življenjsko dobo. Tla iz pravega trdega lesa lahko zdržijo več kot sto let, medtem ko vinil zdrži le od 10 do 20 let.

Kljub temu lahko vinilu podaljšate življenjsko dobo. Če so tla iz vinila preveč izpostavljena soncu, ga pokrijte s primerno preprogo ali pohištvom. Za čiščenje uporabljajte le namenska sredstva. Tla lahko dobro očistite že samo z uporabo vode s kisom ter mila.

Polaganje vinila

Ko je vinil enkrat položen, je njegova življenjska doba nekje 10-20 let.

Poskrbeti morate za redno dnevno odstranjevanje prahu z vinila, temeljiteje ga očistite dvakrat do štirikrat na mesec. Čeprav je vinilna obloga praviloma vodoodporna, je treba razlitje kakršne koli tekočine takoj odstraniti.

2. Vinil ni najbolj prijazen do okolja in zdravja ljudi

Ker je vinilna tla precej težko reciklirati, tovrstna obloga velja za okolju ne ravno najbolj prijazno. PVC namreč vsebuje precej škodljivih dodatkov, ki skrbijo za ohranjanje kakovosti vinila. Obenem vinil vsebuje hlapne organske spojine, ki lahko na dolgi rok škodujejo zdravju uporabnikov.

Omenjene spojine so na sploh nevarne za okolje, zlasti za ljudi, ki imajo težave z dihanjem. Ko se v prostor namesti takšna obloga, je treba obvezno na stežaj odpreti okna ter vrata, da se soba dovolj dobro prezrači. Praviloma bi moral izpust organskih spojin izzveneti v nekaj dneh.

3. Vinilih desk ni mogoče popraviti

V primerjavi s pravim lesom in ploščicami so vinilne deske precej mehkejše, zato se hitro udrejo pod težo težkega pohištva. Poškodovane deske pa se ne da popraviti, temveč jo je treba zamenjati. Ko se na deskah iz vinila pojav kakšna praska ali dve, ju je treba popraviti. Če so praske pregloboke, pa je treba poškodovane elemente torej zamenjati.

4. Težko odstranjevanje

Obloge za tla iz vinila so namenjene za plavajoča tla. Če desk ne prilepite, jih je relativno enostavno odstraniti. V nasprotnem primeru je odstranjevanje lahko sila kompleksno.

Večinoma se ljudje vseeno odločajo za lepljenje vinilnih desk, saj si želijo večje stabilnosti pri premikanju pohištva. Kako odstraniti vinilne talne obloge, si lahko ogledate v zgornjem video posnetku.

5. Težave z manj kakovostnim vinilom

Čeprav je precej uporabnikov z vinilnimi talnimi oblogami izjemno zadovoljnih, je še vedno veliko tistih, ki so z uporabo nezadovoljni. Slednji so verjetno talno oblogo izbrali pri ponudniku, ki jim je prodal manj kakovostna tla.

Kakovost vinila je v veliki meri odvisna od proizvajalca oziroma blagovne znamke, prav tako od števila plasti, ki jih vključuje deska. Če se boste torej odločili za nakup tovrstnih tal, izberite preverjenega ponudnika.

O nas

Modra Hiška