Vse za vrt

Kaj avgusta postoriti na vrtu?

Avgust na vrtu
Avtor: Modra Hiška

Avgust je eden tistih vročih mesecev, ki so si precej podobni tudi po delu na vrtu. Določene vrtnine so nared za pobiranje, nekaterim morda še malce manjka, zato skrbimo za ustrezno in redno zalivanje. Načeloma je avgust sicer rezerviran za pobiranje zrelih plodov.

Kljub temu pa prihaja čas, ko se pripravimo na sajenje druge zelenjave, ki jo sadimo prvič ali celo ponovno. Ponovno sadimo solato, repo, redkev, rukolo, cvetačo in kolerabo, tudi nizki fižol še ima svojo priložnost. Prav tako lahko sadimo špinačo.

Konstantno urejanje vrta

Topli meseci s seboj prinašajo tudi več možnosti za napad različnih škodljivcev in bolezni, zato je potrebno temu posvetiti precej pozornosti. K temu sodi tudi odstranjevanje poškodovanih ali gnilih listov, redčenje listov na paradižniku in obvezno sprotno odstranjevanje plevela.

Urejanje vrta v avgustu

Poškodovane liste in plodove je potrebno redno odstranjevati.

Če opazimo, da je zemlja presuha kljub zalivanju, zalijemo tako, da se z vodo usmerimo k sami rastlini. Nikoli ne škropimo vsepovprek, saj voda na listih ustvari pogoje za nastanek plesni, obenem pa sončni žarki skozi kapljice pridobijo na moči in liste poškodujejo.

Kaj še sadimo avgusta?

Če želimo s svojega vrta jeseni še kaj pobrati, bo najbolje saditi sorte, ki zahtevajo krajši čas rasti. Avgusta lahko tako posadimo kapusnice, cvetačo in brokoli. Tudi kitajsko zelje bo lepo uspelo in vas razveselilo jeseni, je pa zanj skrajni čas sajenja do pričetka septembra.

Seveda pa to še ni vse. Avgusta posadimo tudi korenček in peteršilj, predvsem iz razloga, ker bosta na ta način kar najbolje prebrodila zimsko obdobje nizkih temperatur. Kadar je avgusta sonce še močno, je dobro pomisliti na senčenje. Za dobrega soseda se v tem primeru izkaže fižol.

Je paradižnik dobro obrodil?

Avgust je čas, ko se ljubitelji paradižnika razveselijo pobiranja in sprotnega uživanja plodov. Še posebej ga obožujemo v različnih solatah, lahko pa iz paradižnika pripravimo še marsikaj drugega. Gre za izjemno zdravo vrtnino, ki vsebuje antioksidant likopen za zaščito pred rakavimi obolenji.

Morda tega niste vedeli, a s termično obdelavo se delež tega antioksidanta le še poveča, zato je priprava paradižnikove mezge dvojna zmaga za vas in vašo družino. Ker je avgust še dokaj vremensko spremenljiv mesec, je paradižnik pametno zaščititi pred točo, saj ta kaj hitro lahko uniči ves pridelek.

Nabiranje zelišč in košenje

Če smo na vrtu zasadili zelišča, je prav avgusta čas za njihovo nabiranje. Nabiramo zjutraj in šele takrat, ko se rosa posuši. Nabiramo samo zdrave dele rastlin, te pa nato po želji povežemo v šopke in damo v sušenje. Avgusta navadno nabiramo meliso, meto, origano, timijan in šetraj. Seveda pa v tem mesecu pridejo na vrsto tudi nekatera zelišča, ki jih sejemo. To so predvsem peteršilj, kumina, rabarbara, žličnik, lučnik in gozdni koren.

Če imamo okoli vrta tudi trato, je potrebno misliti še na košenje. Avgusta, ko so temperature preko dneva še vedno precej visoke, trate ne kosimo na prekratko, pač pa nekje na 4 ali 5 centimetrov, sicer jo lahko prizadene suša. Ostanke pustimo ali odnesemo na kompost, ki nam bo še kako prav prišel za gnojenje vrta.

O nas

Modra Hiška