Vse za vrt

Kaj aprila postoriti na vrtu?

April - opravila na vrtu
Avtor: Modra Hiška

Pomlad je del leta, ki se ga prav vsi veselimo po dolgi in hladni zimi. In ne le ljudje. Pomladi se razveselijo tudi živali in narava. Takrat oživi prav vse. Drevesa ozelenijo in v zraku je začutiti vonj po pomladi. Prebudi se tudi naš vrt, zato si je potrebno vzeti nekaj časa zanj.

A kaj je tisto, kar nas aprila čaka na vrtu? Tokrat bomo preverili, kako pripraviti vrt na nadaljevanje sezone in kaj sadimo aprila. Zemlja se počasi osuši, saj je vanjo steklo kar nekaj vode od staljenega snega in ledu. Ko pa je zemlja suha, je pripravljena na nadaljnjo obravnavo.

Še vedno pričakujemo muhasto vreme

Ker nastop pomladi še ne pomeni, da bo od jutra do večera lepo sončno in toplo, je potrebno v tej smeri razmišljati tudi pri sajenju sadik v naše gredice. Aprila na vrsto pridejo čebula, krompir, solata, česen, korenček, redkvica, peteršilj in skorajda vsa vrtnina.

Morda ni še najbolj primeren čas za sajenje bučk in kumar, zato s tem še nekoliko počakamo. V aprilu ljudje radi sadimo tudi zelišča, še posebej tista, ki jih imamo lahko v cvetličnih koritih in jih iz notranjosti prestavimo na vrt. Gre za zelišča, ki najlepše dišijo v naši kuhinji, kadar se dobro kuha.

Čiščenje vrta

Vsekakor je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno čiščenje vrta. Odstranimo mah in plevel, zemljo pa nato tudi nahranimo, oziroma pognojimo. Na ta način ji damo vse tiste ključne sestavine, ki ji omogočajo, da v nadaljevanju nudi najboljše pogoje za rast naše zelenjave.

Ker so jutra in noči še vedno pod pritiskom nižjih temperatur, je ključnega pomena, da naredimo zastirko. V ta namen lahko uporabimo lubje, slamo ali denimo sekance. S tem ne varčujemo, saj poleg temperaturne zaščite, zastirka naš vrt ščiti tudi pred različnimi škodljivci.

Prezračite travo

Če imamo na vrtu trato, je v aprilu ravno tako pravi čas, da se ji nekoliko bolj posvetimo. Seveda je potrebno počakati, da se zemlja zares dobro osuši in je trava primerna za večje obremenitve. Tu mislimo na hojo po njej. Radi rečemo, da je potrebno travo prezračiti.

To storimo tako, da v roke primemo pahljačaste grablje in jo dobro prečešemo. Prav tako je potrebno odstraniti morebiten plevel, nato pa se trato tudi pognoji, saj njene korenine potrebujejo fosfor in kalij. Slišati je, da bo kar nekaj dela, a vse skupaj na koncu sploh ni tako hudo, pa še na svežem zraku se lahko končno malce razgibamo.

Kako gnojiti?

Če smo jeseni gnojili večinoma s hlevskim gnojem, pa lahko spomladi uporabimo tudi druga organska gnojila. Pri gnojenju moramo biti vedno pozorni na to, kaj gnojimo, saj se različne vrtnine različno obnašajo glede na količino in vrsto gnojila.

Najboljši nasvet bi bil, da se vrt razdeli na nekaj različnih delov in se nanje sadi vrtnine, ki si ustrezajo, in jih tudi enako gnojimo. Na ta način se izognemo morebitnim katastrofam v bodoče. Za nasvet pa vsekakor povprašajte prodajalca na prodajnem mestu s sadikami in gnojili.

O nas

Modra Hiška