Vse za dom

Koliko lahko prihranite s toplotno črpalko?

Ogrevanje s toplotno črpalko
Avtor: Modra Hiška

Toplotne črpalke so postale praktično nepogrešljiv del vsake novogradnje. Z njihovo pomočjo se v kvalitetno izoliranih stavbah namreč veliko prihrani pri stroških za ogrevanje. Tu imamo v mislih tako ogrevanje prostorov kot tudi ogrevanje sanitarne vode.

Ob misli na stroške z ogrevanjem se vedno prikrade vprašanje, koliko se lahko prihrani s toplotno črpalko. Dejstvo je, da veliko, a le pod določenimi pogoji. Če so ti izpolnjeni, skorajda ni več vprašanje, ali toplotno črpalko vgraditi ali ne. Seveda pa je tudi tu potrebno gledati na kvaliteto, kar zagotovo najdete na https://prealpi.si/toplotne-crpalke/.

Se splača toplotne črpalke nameščati v stare stavbe?

Če gre za nepremičnino starejšega letnika, ki ima v osnovi slabšo toplotno izolacijo, potem morda niti ne, saj preveč toplote uide na prosto. V primeru, ko pa se na primer na starejši stavbi prenavlja izolacija, dela nova fasada, morda menja okna in vrata, pa zagotovo. Toplotna črpalka v takšni hiši precej pripomore k znižanju stroškov za ogrevanje.

Je s toplotno črpalko veliko dela?

Če odgovorimo na kratko: ne. Sama montaža toplotne črpalke je dokaj nezahtevna in jo je moč brez težav vgraditi tudi v že obstoječe, starejše objekte. Seveda pa je vgradnja v novogradnjo vsekakor načrtovana in zelo smiselna. Ko toplotna črpalka enkrat obratuje, z njo ni veliko dela.

Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S

Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S

Za delovanje potrebuje zgolj pritisk na gumb, naprednejši modeli pa imajo tudi daljinsko upravljanje in nastavitve. Navdušuje bistvo toplotnih črpalk, ki je, da za svoje obratovanje ne potrebujejo ničesar drugega kot le okoliški zrak ali vodo in nekaj malega električne energije. Nobenih pelet, kurilnega olja in podobno. Prav tako odpade tudi čiščenje, kar je pri ogrevalnih pečeh dokaj zamudno in neprijetno opravilo.

Koliko lahko prihranimo s toplotno črpalko?

Sam prihranek je, kot že rečeno, odvisen od tega, za kakšno stavbo gre, kolikšno kvadraturo želite ogrevati, a prihranki so precej veliki. Na spletni strani prealpi.si boste našli zelo priročen kalkulator, s katerim boste hitro lahko izračunali svoj prihranek glede na sedanje stroške. Prihranek bo seveda odvisen od tega, kateri energent trenutno uporabljate za ogrevanje, ali pa ste ga morda šele nameravali izbrati.

Kateri tip toplotne črpalke izbrati?

Če vas zanima, kateri tip toplotne črpalke kupiti za svoje potrebe, se je najbolje obrniti na strokovnjaka s tega področja. Velja pa nekako, da se v Sloveniji proda okrog 95 % toplotnih črpalk tipa zrak-voda, ki je primeren za namestitev v vseh regijah Slovenije. Prav tako je primeren za priklop na obstoječe ogrevalne naprave, omeniti pa velja še dejstvo, da lahko deluje tudi kot povsem samostojna enota za ogrevanje.

Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80

Toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80

Ena bolj zanimivih toplotnih črpalk zrak-voda je vsekakor Hitachijeva Yutaki S80, o kateri si lahko vse podrobnosti ogledate na povezavi https://prealpi.si/visokotemperaturna-toplotna-crpalka-zrak-voda-hitachi-yutaki-s80/. V tem primeru gre za toplotno črpalko, ki je v osnovi zelo preprosta za vgradnjo, zanjo pa ne boste potrebovali novih cevi ne drugih grelnih teles, saj se priklopi na že obstoječo napeljavo.

Če se še vedno sprašujete, ali se vam nakup toplotne črpalke izplača, vsekakor poiščite nasvet strokovnjaka, ki vam bo znal najbolje svetovati in tudi razložiti, zakaj je določen model pravšnji za vaše potrebe. Prav tako vam bo znal iz prve roke povedati, koliko lahko s toplotno črpalko prihranite.

O nas

Modra Hiška