Vse za vrt

3 vrste čilijev, ki jih morate poznati

Vrste čilijev
Avtor: Modra Hiška

Tudi med Slovenci je veliko ljubiteljev začinjene in pekoče hrane. Če smo do pred kratkim segali zgolj po Tabascu v trgovini, pa se na naših vrtičkih vse pogosteje pojavljajo različne vrste čilijev oziroma pekočih paprik in feferonov. Obstaja kar nekaj različnih vrst, ki se razlikujejo tudi po stopnji pekočega efekta.

Slednjega merimo v skovilih, pri čemer je dobro vedeti, da tisti najbolj pekoči (primerni za uživanje) segajo vse do 2 milijona skovilov. Obstajajo sicer še bolj pekoče vrste, ki pa so za uporabo v prehrani celo prepovedane. Ste vedeli, da obstajajo tudi tekmovanja, na katerih se pogumni tekmovalci pomerijo v tem, kdo prenese več skovilov?

1. Jalapeño

Ko iščemo najbolj popularno vrsto čilija v Sloveniji, verjetno ne moremo mimo Jalapeña, ki je gost marsikaterega slovenskega vrtička. Gre za klasiko med čiliji, ki ga prepoznamo po značilni čvrsti in polni obliki. Jalapeño je zelo hvaležen in precej bogat s plodovi ter hitro obrodi.

Jalapeño čili

Jalapeño je zagotovo ena najbolj priljubljenih vrst čilija.

Njegova rast je usmerjena navzdol, zraste pa tja do 10 cm. Seveda nas vse zanima, kako močno peče. Omenili smo mersko enoto skovili in za Jalapeño bi lahko zapisali, da je srednje »mil« do naših brbončic. Zapeče tja do 8.000 skovilov. Brez skrbi, dovolj.

2. Capsicum Frutescens

Verjetno še nikoli niste slišali za to vrsto pekoče paprike, a vam bo kmalu precej bližje, kot si mislite. Iz te vrste čilija namreč izdelujejo nadvse priljubljeno pekočo omako Tabasco. Tudi to vrsto čilija boste videli na veliko vrtičkih po Sloveniji.

Čili za Tabasco

Capsicum Frutescens je tista vrta čilija, iz katere izdelujejo Tabasco.

Značilno za Capsicum Frutescens je, da raste na majhnih grmičkih in je res lepa popestritev vrta. Zreli plodovi so živo do temno rdeče barve in rastejo navzgor. Njihova velikost se lahko precej razlikuje, kar je odvisno predvsem od morebitnega križanja z drugimi sorodnimi vrstami. Vsekakor gre za vrsto čilija, ki je večini vizualno najbližje.

3. Capsicum baccatum

Tretja vrsta čilija, ki je prav tako pogosta pri domačih ljubiteljih in gojiteljih čilija je Capsicum baccatum. Prepoznamo ga po značilni zvončasti obliki. Nekateri mu rečejo tudi kronica, ima pa še kar nekaj drugih imen.

Gre za zelo pekočo vrsto čilija, saj se na skovilovi lestvici nahaja na mestu med 30.000 in 50.000 skovilov. Omenjena vrsta izvira iz Peruja, zelo lepo pa uspeva tudi pri nas.

Nekaj zanimivosti o čiliju

Čili sam po sebi ni pekoč, saj se pekoči del nahaja zgolj v belih nitkah znotraj plodu in v semenih. Pekoč občutek sproži kemikalija, imenovana kapsaicin, ki možganom sporoči, da je v naših ustih zares vroče. Proti pekočemu občutku v ustih se lahko borimo s hladnim mlekom ali oljčnim oljem.

Tudi pijače z visoko vsebnostjo alkohola so učinkovite, a vam tega recepta ne bi priporočili. Še ena zanimivost, povezana s čilijem, tiči v dejstvu, da je odličen kot naravni antibiotik, deluje protivnetno, v mazilih pa odganja bolečino. Odličen je tudi za prebavo in ščiti srce tako, da spodbuja pretok krvi ter preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

O nas

Modra Hiška