Vse za dom

Pripravite se na mokro jesen!

Mokra jesen
Avtor: Modra Hiška

Jesen je tisti čas v letu, ko vas na vsakem koraku lahko preseneti voda v takšni ali drugačni obliki. Morda kot dež, neroden korak v veliko lužo ali pa nepreviden voznik, ki vsebino luže brizgne v vas. Domov pridete mokri, teče vam iz čevljev, z oblačil in dežnika.

Nikakor si ne želite vse te vode na parketu ali preprogi v stanovanju. Če je pri vhodnih vratih kopalnica, je rešitev za mokre dežnike blizu. V nasprotnem primeru se je potrebno znajti drugače. Če nimate doma česa uporabnega, lahko kupite nekaj za shranjevanje dežnikov. Pomembno je, da voda odteče v zbiralnik in ne na tla. To potem enostavno zlijete proč.

Rešitev za mokre čevlje in oblačila

Tudi za mokre čevlje obstaja nekaj rešitev. Ena najbolj enostavnih je kovinski ali plastični podstavek z visokim robom, ki zadrži odteklo vodo s podplatov. Ko se čevlji posušijo, jih boste tudi lažje očistili in pospravili v omarico za čevlje ali na polico.

Sušenje mokrih oblačil v topli dnevni sobi ni priporočljivo zaradi vlage, ki bo ostala v prostoru. Omislite si enostavno stojalo za obešanje oblačil, katerega podnožnik bo sestavljen iz lovilca za vodo, podobno kot tisti za čevlje. Ko se bo voda odtekla in bodo oblačila suha, jih enostavno pospravite v omaro, vodo pa odlijte.

Gumijasti škornji

Pomembno je, da mokrih čevljev ne puščate v stanovanju.

Še posebej se vse te ideje dobro izkažejo v primeru majhnih otrok, ki neučakano tečejo z leve na desno in puščajo mokre odtise povsod, kamor stopijo. Potem so tu še blatne stopinje na preprogi ali parketu, mokri škorenjci sredi hodnika in dodatno delo za starše. Če otroka navadimo na enak red, kot se ga držimo sami, bo z veseljem oponašal svoja starša.

Da ne bo stanovanja zmočil pes

Imate psa, ki gre vsak dan na sprehod, ne glede na vremenske razmere? Sprehod v dežju ali skakanje v visokem snegu bo za vašega štirinožca velik užitek. Malo manj pa boste uživali vi, ko se bosta vrnila domov.

Pomagajte si s sistemom, ki vam bo skrajšal muke ob brisanju poškrobljenih tal in sten. Pri vhodnih vratih pred odhodom od doma pustite veliko suho krpo, s katero boste svojega ljubljenčka pošteno obrisali, ko se vrneta s sprehoda.

Še en nasvet za jesenske deževne dni, ki pa nima nič skupnega z odvečno vodo v čevljih in oblačilih. Ko bo vse za vami, pristavite vodo za čaj, se udobno namestite in uživajte v pogledu skozi okno. Kakšna dobra knjiga tudi ne bo odveč, pogled na dežne kaplje pa bo takrat dobil povsem drug smisel.

O nas

Modra Hiška