Vse za vrt

Kaj marca postoriti na vrtu?

Marec - opravila na vrtu
Avtor: Modra Hiška

Marca na naše vrtove posije prvo pomladno sonce, ki stopi sneg in počasi osuši zemljo. Lepi trenutki za vsakega vrtičkarja z dušo, a tudi znak, da se bo potrebno počasi lotiti dela. Vrt in letni časi gredo namreč z roko v roki in vsak zamujen dan se na koncu pozna ob preštevanju zrelih plodov matere Zemlje.

Kaj torej čaka marca vsakega pravega vrtičkarja in kateri je tisti pravi način za pripravo vrta po dolgem zimskem spanju? Če še niste najbolj izkušeni v vrtnarjenju ali pa z njim morda celo šele pričenjate, vam bodo spodnji nasveti vsekakor v veliko pomoč.

Marca še vedno ni najbolj toplo

Kljub temu, da tu in tam ujamemo že kakšen zelo topel dan, pa zemlja še zdaleč ni pripravljena na vse tisto, kar bi želeli od nje. Ker je večina dni in še posebej noči še vedno hladnih, vam bo še kako prav prišla topla greda. Vanjo boste lahko posejali vrtnine, kot so na primer paradižnik, paprika, korenček, solata berivka ter cvetača, zelje in ohrovt.

Prav zaradi teh hladnih obdobij marca še malce počakajte, da se od staljenega snega namočena zemlja dovolj osuši. Le tako ji boste dali dovolj časa, da hkrati tudi zaživi in se v njej razvijejo vsi koristni organizmi, ki bodo kasneje pomagali, da bo vaš vrt bogato obrodil.

Lotite se dela na zelenjavnem vrtu

Kot smo že predhodno omenili, počakajte, da se zemlja posuši in nekoliko ogreje. Če menite, da so tla dovolj ogreta, se lahko lotite prekopavanja vrta. Ustvarjene gredice med prekopavanjem tudi pognojite in sicer z mineralnim ali organskim gnojilom. Če imate domač kompost, še toliko bolje. Čeprav je morda toplo, pa za vsak slučaj gredice po sejanju prekrijte z zaščitno vrtno tkanino. Pripravite si prostor za kompost, kamor boste odlagali kuhinjske odpadke.

Morda tega niste vedeli, a zemljo s svojega vrta daste lahko v analizo in ugotovite, koliko hranil je v njej in kolikšno mero gnojenja potrebuje. Posejete lahko grah, bob in denimo česen. Če so temperature prijaznejše, pa tudi cvetačo, brokoli in kolerabo.

Spomladanska priprava trate

Zanimivo, da se lahko s trato pričnete ukvarjati že v času, ko je na njej še sneg. Gnojila bodo s stopljenim snegom namreč še precej bolje prehajala v tla in nahranila vašo trato. Ko snega ne bo več in zemlja ne bo več zamrznjena, previdno pograbite in zrahljajte trato. Rahljate jo lahko z načinom prebadanja, za kar uporabite kar vrtne vile. Na ta način boste prezračili korenine in zagotovili, da bo trata še bolje rasla.

Kaj pa sadovnjak?

Kar se tiče sajenja sadnega drevja, je potrebno s tem počakati na čas, ko je zemlja dovolj ogreta. Če temu ni tako, poskrbite najprej za obstoječa drevesa v vašem vrtu. Odstranite morebitne polomljene in odpadle veje, ter obrežite drevesa.

Tudi na škropljenje proti škodljivcem počakajte, da bo zunaj dovolj toplo. Tako na novo posajena kot stara drevesa pognojite kar s kompostom ali hlevskim gnojem. V primeru mraza drevesna debla za nekaj časa še dodatno zaščitite.

O nas

Modra Hiška