Vse za dom

4 nasveti za boj proti komarjem

Boj proti komarjem
Avtor: Modra Hiška

Komarji so izredno nadležna bitja, ki nas najraje motijo takrat, ko si želimo največ miru. Na primer zunaj na vrtu ob pijači in kramljanju s prijatelji ali pa zvečer, ko se odpravimo v posteljo. Pikanje komarjev je precej neprijetna reč, saj s pikom za seboj puščajo vneta mesta na koži, ki neznosno srbijo.

Čeprav pri nas ni večje zaznave zdravstvenih težav v povezavi s pikom komarja, pa le-ti prenašajo tudi različne bolezni, zaradi česar je še posebej dobrodošlo, da se jih znebimo ali jim na nek način sporočimo, da nismo prava tarča zanje. Obstaja kar nekaj naravnih trikov kot tudi profesionalne zaščite pred njimi.

1. Naravni repelenti

Naravne repelente proti komarjem lahko izdelate kar sami, in sicer iz sestavin, ki jih najdete v kuhinji. Mešanica česnovega soka in vode naj bi na primer zaradi močnega vonja odganjala komarje. Pripravite jo tako, da zmeljete več strokov česna, dokler ne nastane gosta zmes, jo zmešate z vodo in nato odcedite trde koščke česna.

Naravni repelent proti komarjem

Naravni repelent proti komarjem si doma lahko izdelate kar sami.

To raztopino lahko razpršite po stanovanju ali jo za dodatno zaščito vtrete neposredno v kožo. Ali je takšen repelent po godu vam, pa boste presodili sami. Citronsko ali evkaliptusovo eterično olje je še en naravni repelent, ki dobro deluje proti komarjem. V skodelico vode dodajte 10-15 kapljic in razpršite po hiši ali na kožo (pazite le, da vam ne pride v oči).

2. Komarniki

Eden najboljših načinov, da komarjem preprečite dostop v stanovanje, je namestitev komarnika na vsa okna in vrata. Komarniki so razmeroma poceni in predstavljajo učinkovito oviro med vami in vsemi neželenimi obiskovalci, kot so komarji, muhe in druge žuželke. Med drugim pa ustavijo tudi različne alergene, ki jih veter zanese v naša bivališča.

Komarnik za balkonska vrata

Z namestitvijo komarnika preprečite komarjem vstop v svoj dom.

Poleg tega so veliko boljši za zdravje kot uporaba kemičnih izdelkov, saj so ti lahko škodljivi za ljudi. Na voljo je več vrst komarnikov, med katerimi izstopajo plise komarniki, s katerimi učinkovito in enostavno zapremo prehode na terase in balkone.

3. Odstranite komarjem ugodno okolje

Odprt zbiralnik za vodo v bližini hiše ni nikoli dobra ideja, saj komarjem izraža dobrodošlico in skorajda ni možnosti, da jih tam ne bi bilo. Ko pa so enkrat tako blizu hiše, bodo vedno znali najti pot vanjo.

Tudi manjše in večje mlake so komarjem seveda zelo privlačne. Poskrbite torej, da bodo žlebovi čisti in brez smeti, da se v bližini hiše ne bo nabirala odvečna voda, ki bi lahko privabila komarje, ki iščejo mesta za odlaganje jajčec.

4. Sveče proti komarjem

Mnenja o tem, kako efektivne so namenske sveče proti komarjem, so precej deljena. Nekateri prisegajo, da je to najbolj naraven način za odganjanje komarjev, drugi trdijo, da prav nič ne zaležejo. Dejstvo je, da vsebujejo določena eterična olja, ki komarjem vsekakor niso po godu.

Sveča proti komarjem

Kako učinkovito bo sveča odganjala komarje, preizkusite sami.

Lahko pa takšne sveče izdelate kar sami. Pri tem boste potrebovali nekaj voska (lahko tudi vosek starih sveč), eterično olje, posodice za vlivanje in stenj. Vosek v posodici stopite nad drugo posodico, tako da segrejete vodo pod njim. Ko je vosek stopljen, dodajte eterična olja (citronela, sivka, bor, evkaliptus …), previdno vlijte v podstavek oz. posodico za svečko, pri čemer na sredini držite odrezan stenj. Počakajte, da se vosek ohladi.

O nas

Modra Hiška