Vse za vrt

Kako negovati orhideje?

Orhideje
Avtor: Modra Hiška

Orhideja je rastlina, ki bo vašemu prostoru dodala videz elegance in ukradla pogled vsakogar, ki bo vstopil v prostor, kjer se nahaja. Ta lepotica med rožami je znana kot rastlina ljubezni in plodnosti. Njeni cvetovi so naravnost čarobni, je pa nekoliko zahtevnejša za vzdrževanje kot večina ostalih sobnih rastlin.

Na splošno poznavalci svetujejo, da se pri izbiri svoje prve orhideje odločimo za rastlino iz rodu Phalaenopsis, saj so križanci teh vrst precej manj občutljivi na temperaturne spremembe in pomanjkanje svetlobe. Kljub temu pa je potrebno za orhideje lepo skrbeti.

Kako pravilno zalivati orhideje?

Orhideje je potrebno zalivati nekoliko drugače kot druge rastline. Orhidej ne zalivajte z vodo, saj lahko pričnejo njihove koreninice zaradi zadrževanja odvečne vode hitro gniti. Za zalivanje orhideje je najbolje pripraviti lonček z vodo, ki naj ne bo prehladna. Sobna temperatura bo ravno pravšnja. Orhidejo nato skupaj s celotnim substratom namočite vanjo za pol do ene ure. Tako »odžejano« rastlino nato vrnite na njeno prejšnje mesto.

Orhidejo na tak način »zalijte« enkrat na teden. V poletnih mesecih pa lahko s pršilko na nekaj dni osvežite tudi njene liste. Nekateri za vlaženje listov uporabijo kar nežno navlaženo krpo, s katero nato obrišejo površino listov. Orhideje za svoje uspevanje potrebujejo okolje v katerem imajo njihove korenine dostop do zraka in niso ves čas v pretirano vlažnem okolju. Prav zato so najbolj dobrodošli lončki z veliko luknjami, ki omogočajo odtekanje odvečne vode in dostop zraka.

Gnojenje orhidej

Tako kot velja za zalivanje, je potrebno biti previden tudi pri gnojenju te rastline. Priporočljivo je, da se orhideje gnoji večkrat po malo in to le v obdobju njihove rasti. V specializiranih trgovinah je mogoče kupiti tudi primerna gnojila za orhideje, katera se rastlini dovaja kar prek škropljenja listov in zračnih korenin.

Zakaj orhideja slabo cveti?

Znana po svojih čudovitih cvetovih z morebitnim slabšim cvetenje svoje lastnike spravlja v slabo voljo in porodi se vprašanje, zakaj orhideja slabo cveti. Za slabše cvetenje orhidej obstaja kar nekaj razlogov:

  • Premočna svetloba, ki ožiga popke.
  • Napačno in prekomerno gnojenje rastline.
  • Uporaba prehladne vode za zalivanje.
  • Prekomerno zalivanje, ki povzroča tudi gnitje koreninic.
  • Prešibko zalivanje.

Če imate možnost in je vreme stabilno, ne prehladno, potem orhidejo vsekakor postavite na prosto. Prav tako ji bo dobro delo stanje na dežju, pri čemer je potrebno paziti, da koreninice ne ostajajo namočene v vodo.

Še opozorilo: rastline med mirovanjem rasti ne gnojite. Prav tako je priporočljivo ob selitvi na prosto zamenjati tudi substrat, ki naj bo čim bolj kvaliteten. Zapomnite si, ne pretiravajte z gnojenjem in zalivanjem ter rastline ne puščajte na premočnem soncu.

O nas

Modra Hiška