Vse za dom

5 nasvetov za zmanjšanje stroškov ogrevanja

Stroski ogrevanja
Avtor: Modra Hiška

Ko na vrata potrkajo nižje temperature, nas to spomni, da bo potrebno zakuriti ali pa vsaj odpreti ventile na radiatorjih. Ker na vsakem koraku naletimo na stroške in je strošek ogrevanja lahko kar velik, vam v tem članku predstavljamo 5 nasvetov, kako zmanjšati stroške ogrevanja.

Ne glede na to, kaj uporabljate za ogrevanje bivalnih prostorov (kurilno olje, peleti, plin, drva itd.), obstaja kar nekaj načinov za omejitev stroškov ogrevanja. Nekateri nam prinesejo minimalne prihranke, drugi večje, skupaj pa vsekakor nezanemarljive.

1. Zamenjava dotrajane kurilne peči

Precej gospodinjstev ima v svojih hišah nameščene nekoliko dotrajane kurilne peči. Pa vzemimo za primer peč na kurilno olje. Vsako zimo se vam zdi, da ste kurilno olje komaj naročili, pa je vaš rezervoar znova skorajda prazen. Stare peči za ogrevanje prostorov porabijo neprimerno več goriva kot peči z novejšo, bolj okoljsko ozaveščeno tehnologijo.

Ogrevanje doma

Možnosti, kako omejiti stroške za ogrevanje stanovanja, je veliko.

Preverite, kaj je tisto, kar se vam v danem trenutku najbolj izplača, katera vrsta peči in predvsem kateri energenti. Presenečeni boste, kako hitro se vam bo strošek nakupa nove peči povrnil skozi nižje stroške ogrevanja skozi leto. Nekatere peči je moč tudi predelati na način, da se zanje uporablja različne energente. V tem primeru se boste lažje prilagodili cenam energentov na trgu.

2. Namestitev toplotne črpalke

Toplotna črpalka izkorišča toploto iz naravnih virov in jo pomaga izkoriščati v namene cenejšega ogrevanja vode in prostorov. Bistvo toplotne črpalke je, da izkorišča vir toplote (zemlja, zrak, voda) in ga dostavi na mesto z nižjo temperaturo. S tem pomaga zniževati stroške za ogrevanje, saj pripomore k vzdrževanju višje temperature z dovajanjem toplote iz okolja, kjer je ta shranjena kot posledica sončnega ogrevanja.

3. Zamenjava oken in vrat

V primeru, ko so na hiši ali v stanovanju vgrajena starejša okna, ki ne tesnijo dobro, je seveda dražje tudi ogrevanje v zimskem času.

Toplota uhaja na prosto kjerkoli lahko, to pa vsekakor ni dobro za vaš žep. Seveda zamenjava oken predvideva tudi kar precejšen strošek, a gre v tem primeru za dobro naložbo v prihodnost. Enako velja tudi za izolacijo same nepremičnine.

4. Toplotna odbojna folija za grelnimi telesi

Zakaj bi segrevali hladne stene bivalnega prostora, ko pa lahko za radiatorje enostavno namestite posebno toplotno odbojno folijo in s tem topel zrak takoj pošljete v sam prostor. Na ta način boste prihranili kar nekaj denarja, saj bodo regulatorji toplote na grelnih telesih lahko nekoliko bolj priviti kot sicer.

5. Pametno prezračevanje

Vsi se dobro zavedamo, kako pomembno je, da prostore redno prezračujemo. S tem poskrbimo, da v sobah ne nastaja plesen, pa tudi za prepotreben svež zrak za naša pljuča.

A pozor! V zimskem času ne prezračujte pretirano saj boste na ta način preveč ohladili prostore in boste morali za ponovno doseganje želene temperature vložiti precej več energije kot sicer.

O nas

Modra Hiška