Vse za vrt

Spomladanska priprava gred na zelenjavnem vrtu

Priprava gred na zelenjavnem vrtu
Avtor: Modra Hiška

S prihodom pomladi pridejo na vrsto tudi prva spomladanska opravila na vrtu. Ta se po dolgem zimskem spanju šele spravlja k sebi in počasi segreva. Omeniti velja, da se naj dela na vrtu ne pričnejo, vse dokler se zemlja ne ogreje na vsaj 5 °C in ni dovolj osušena.

Taleči sneg jo je namreč dodobra namočil, zato je previdnost pri tem ključnega pomena za uspešno sezono. Prav tako pa si velja zapomniti, da se po mokri zemlji ne hodi.

1. Priprave na urejanje vrta

Če so temperature že prave in ste se prepričali, da je zemlja že dovolj suha, se boste lahko pripravili na urejanje vrta. Za začetek boste potrebovali štiri kose osnovnega orodja. Grablje, motika, lopata in vrtne vile bodo zadostovale. Zamislite si obliko svojega vrta in določite, kje boste sadili vrtnine.

Nobene potrebe ni, da prekopavate zemljo tam, kjer boste hodili. Prav tako nima smisla zapravljati gnojila za gnojenje delov vrta, kjer ne boste gojili zelenjave. Glede na številčnost gospodinjstva in želja po vrtninah, ki ste se jih namenili gojiti, izračunajte, kolikšno površino vrta potrebujete.

2. Prekopavanje vrta

Ko boste določili obliko vrta in število gredic, prekopljite izbrani del vrta in na ta način poskrbite za prezračenje in rahljanje zemlje. Zemljo potem še ustrezno pognojite, da bo lahko skupaj s potrebnimi organizmi zaživela. Pri oblikovanju gredic bodite pozorni na to, da boste vrt uredili na vam prijazen način.

Zamislite si poti, ki jih boste med gredicami potrebovali, in imejte v mislih tudi širino gredic. Prav to vam bo olajšalo (ali otežilo) delo pri setvi in pobiranju plodov. Odstranite plevel in bodite pri tem natančni. Ne želite si namreč v zemlji pustiti njegovih korenin.

3. Gnojenje vrta

Gnojenje zemlje je del postopka priprave vrta spomladi, ki ga ne smete vzeti z levo roko. Prav od tega bosta namreč na koncu odvisna kvaliteta in obilje vašega pridelka. Gnojila so hranilne snovi za zemljo na vašem vrtu in s tem ni kaj dosti drugače kot s človekom. Pravijo, da prazna vreča ne stoji pokonci, lačna zemlja pa tudi ne rodi.

Za gnojilo lahko uporabite hlevski gnoj ali kompost. V primeru, da nimate na voljo ne enega ne drugega, se o gnojilu pomenite s prodajalcem v trgovini z vrtnarsko opremo in gnojili. Zapomnite si, da ni potrebno celotnega vrta pognojiti v enaki meri. Zemlja potrebuje več hranil tam, kjer gojite bolj zahtevno zelenjavo, kar se hranil tiče. Za nezahtevne vrtnine je hranil v zemlji dovolj tudi za nekaj let po gnojenju.

Vedeti je potrebno, da prične gnojilo delovati šele, ko so zunaj primerne temperature. Te so seveda spomladi nekoliko višje, kar pomeni, da bo zemlja že dovolj prepustna za prejem potrebnih hranil. V primeru, da so tla vašega vrta zakisana zaradi obilice padavin, ki so izprala hranila iz nje, lahko uporabite sredstvo za zmanjšanje kislosti. Zakisanost zemlje lahko preverite kar sami, in sicer s pomočjo lakmusovega papirja in ustrezne tabele za odčitavanje.

Upamo, da vam bodo ti nasveti v pomoč, ko se boste lotili spomladnega urejanja svojega vrta.

O nas

Modra Hiška