Vse za dom

5 napak pri izbiri hladilnika

Napake pri izbiri hladilnika
Avtor: Modra Hiška

Hladilnik ima prostor v vsakem gospodinjstvu in je praktično nepogrešljiv. Poznamo več vrst hladilnikov, ki se razlikujejo po velikosti, prostornini, funkcijah in podobno. Povsem lahko pa se pripeti, da smo pred nakupom nekoliko premalo pozorni na svoje potrebe.

Od pravilne izbire hladilnika je odvisno marsikaj. Od tega, kolikokrat bomo šli v trgovino, do tega, kako dolgo bodo živila v njem ohranila svojo svežino. Kupiti takšnega s skrinjo ali brez? To je le eno izmed vprašanj, na katera nikakor ne smemo pozabiti, preden se odpravimo v tehnično trgovino.

1. Premalo prostoren hladilnik

Ena od najbolj neprijetnih napak pri izbiri novega hladilnika je zagotovo njegova velikost. Pred nakupom hladilnika je potrebno vedno imeti v mislih, za kako veliko gospodinjstvo bo namenjen in kaj vse bomo v njem hranili.

Seveda ne gre posploševati, a nekako velja, da naj bi hladilnik za dve odrasli osebi omogočal dobrih 100 litrov prostornine. Na člana družine štejemo okoli 50 litrov, je pa seveda to povsem odvisno od načina prehranjevanja in drugih želja.

2. Prenizek ali previsok hladilnik

Odvisno od tega, kje bo hladilnik stal, je potrebno opraviti natančne meritve prostora, ki mu je namenjen. Hladilnik naj ne bo postavljen tesno ob steno, obenem pa je potrebno gledati tudi na druge kuhinjske elemente.

Ob tem velja dodati še ključno zadevo, in sicer vrata hladilnika oziroma bolj smer odpiranja le-teh. Zgodi se, da na to pozabimo, potem pa naletimo na težavo, ko z odpiranjem vrat udarjamo ob kakšno oviro, česar nismo predvideli.

3. Izbira oblike in barve

Naloga hladilnika je, da skrbi za dolgotrajnost živil in hlajenje pijače, mogoče tudi za zamrzovanje. Ker pa gre za gospodinjski aparat, ki bo v kuhinji zavzemal kar nekaj prostora in bo verjetno precej opazen, je dobro, da se ujema s preostalimi elementi in opremo kuhinje.

Danes je na voljo pestra paleta precej modno oblikovanih hladilnikov za vse okuse. Kar pa se barv tiče, še vedno prevladuje izbira v beli ali krom izvedbi. Za nekoliko zahtevnejše kupce pa so na voljo tudi aparati različnih barvnih odtenkov, med katerimi so precej priljubljene pastelne barve.

4. Ni zamrzovalnika?

Zgodi se tudi, da nam je hladilnik nadvse všeč, dimenzije so prave, prostornina več kot dovoljšna, nakar doma ugotovimo, da smo pozabili na zamrzovalni predal. Še posebej v primeru, kadar doma nimamo zamrzovalne skrinje, utegne to biti precejšen problem.

Hladilnik brez skrinje

Pazljivo pri nakupu hladilnika, da ne pozabite na zamrzovalnik.

Je pa tako, da si lahko omislimo hladilnik z vgrajenim zamrzovalnikom znotraj samega hladilnika ali pa izberemo model, ki ima zamrzovalnik zgoraj ali spodaj, pri čemer ima ta svoja vratca. Razlika med obema izvedbama je, da vgrajeni zamrzovalni predal primarno ni namenjen zamrzovanju, pač pa hranjenju že zamrznjenih živil, tisti s svojimi vratci pa nudi tudi hitro zamrzovanje.

5. Poraba elektrike

Pri nakupu novega hladilnika je potrebno misliti tudi na porabo električnega toka. V tem primeru se držimo hladilnikov z oznako C ali D, ki so precej bolj varčni kot ostali. Hladilnik naj nikoli ne stoji blizu radiatorja ali pečice, saj bo tako za nemoteno delovanje potrošil več elektrike, kot bi je sicer.

O nas

Modra Hiška