Vse za dom

Kako izbrati pravo vzmetnico?

Primerna vzmetnica
Avtor: Modra Hiška

Ljudje v postelji preživimo kar tretjino svojega življenja, zato je še kako pomembno, da ležimo na kvalitetni podlagi. Bolečine v križu, glavobol, razbolen vrat, utrujenost, … vse to so lahko znaki, da ne ležite na pravi vzmetnici. In še nekaj, niso vse vzmetnice primerne za vsakogar.

Nekomu bo bolj ustrezala trša, drugemu mehkejša. Seveda je precej odvisno tudi od uporabljenih materialov in sistema vzmetenja. Na trgu je ogromno vzmetnic zelo širokega cenovnega razpona, ampak ali bi znali izbrati tisto pravo vzmetnico zase?

Napake pri izbiri vzmetnice

Največja napaka, ki jo lahko storite pri izbiri vzmetnice, je vsekakor nakup “na oko”. Se pravi, da vzmetnice ne testirate, gledate na ceno in morda kakšen predlog prijatelja. Kot že rečeno, ni nujno, da bo vzmetnica, ki ustreza njemu, ustrezala tudi vam.

V trgovini z vzmetnicami imajo trgovci navadno razstavljene vzmetnice na posteljah. Tam so prav zato, da jih preizkusite. Morda ste kdaj videli v filmu ali televizijskem oglasu, da se ljudje valjajo po njih, kar je edino prav. Lezite na vzmetnico, vzemite si 5 do 10 minut in ocenite svoje počutje.

Večina trgovcev danes že omogoča, da po nakupu vzmetnice v roku enega meseca le-to vrnete, če vam ne ustreza.

Zakaj ni vseeno, katero vzmetnico boste kupili?

Veliko je odvisno od vaše višine in teže. Mehkejša vzmetnica nikakor ne more nuditi tako dobre opore težji osebi kot je to v primeru lažje osebe. Potem so tu še specifične zahteve, morebitne alergije na določene materiale in podobno. Večina vzmetnic je narejenih iz lateksa, pene in vzmeti.

Primerno ležišče

Če vam vzmetnica ne ustreza, jo lahko v določenem roku vrnete.

Lateks ima svoje prednosti in slabosti. Dober je v preprečevanju razmnoževanja pršic in je kot takšen primerna izbira za alergike. Se pa slabše odnese, kadar je zaprt v posteljni okvir. Slabo vpija vlago in ni priporočljiv za ljudi, ki se prekomerno potijo.

Vzmetnica iz pene je v celoti narejena iz umetnih materialov, deluje protibakterijsko in ima dolgo življenjsko dobo. Slabost pa je denimo, da se po nekem času pena izoblikuje po telesu in v njej nastanejo trajne vdolbine.

Ležišča, podprta z vzmetmi, so primerna tudi za težje osebe, so dobro zračna in imajo dolgo življenjsko dobo. Morda je ena od slabosti teh vzmetnic, da so precej težke. Veliko poudarka pri nakupu vzmetnice je potrebno nameniti sami trdoti ležišča. Le tako boste naredili nekaj dobrega za svojo hrbtenico in kvaliteten spanec.

Če še vedno ne veste, za katero vzmetnico se odločiti, si postavite spodnja vprašanja:

  • Me mučijo kakšne alergije?
  • Bova v postelji ležala dva?
  • Se ponoči potim?
  • Spim pogosteje na trebuhu, boku ali hrbtu?

Ko si boste odgovorili na zastavljena vprašanja, boste precej bližje odločitvi, po kateri vzmetnici poseči. Seveda je eden pomembnih dejavnikov tudi cena, a pri vzmetnici vsekakor ne sme biti tisti prvi.

O nas

Modra Hiška