Vse za dom

Viseče mreže: pogosta vprašanja in odgovori

Viseče mreže
Avtor: Modra Hiška

Viseča mreža je priljubljen kos pohištva, saj ga lahko koristno uporabite tako v zunanjih kot notranjih prostorih vašega doma. In kar je najbolje, odpeljeta ga lahko tudi s seboj na dopust. V nekaterih državah so mreže celo tako zelo priljubljene, da ljudje z njimi nadomeščajo kar postelje.

Sicer pa se viseče mreže najpogosteje uporabljajo za sproščanje in uživanje. Nekateri starši jih uporabljajo celo za uspavanje dojenčkov oziroma mlajših otrok. Ena od večjih prednosti visečih mrež je zagotovo ta, da jih lahko preprosto in hitro prestavljate z ene lokacije na drugo.

Viseča mreža La Siesta Brisa

Dvojna viseča mreža Brisa (La Siesta).

Pred nakupom viseče mreže je vsekakor dobro poznati čim več koristnih informacij, ki vam jih bomo v nadaljevanju posredovali v obliki vprašanj ter odgovorov.

1. Kako veste, da je viseča mreža dovolj udobna?

Za udobne viseče mreže je značilno, da so višje kakovosti. Narejene so iz trpežnejših materialov, na primer bombaža in najlona, so zračne, odporne, se enostavno čistijo ter hitro posušijo. Če boste torej posegli po viseči mreži iz visokega deleža bombaža, ste si s tem zagotovili tudi veliko mero udobja.

2. Ima pri izbiri mrež estetika pomembno vlogo?

V kolikor boste visečo mrežo uporabili za kampiranje ali kaj podobnega, njen videz niti ni tako pomemben, saj jo boste po dopustu najverjetneje kar hitro pospravili.

Viseča mreža La Siesta Caribena

Enojna viseča mreža Caribena (La Siesta).

Če pa boste visečo mrežo uporabili v notranjih ali zunanjih prostorih svojega doma in bo tako na ogled 24 ur na dan, je estitika zagotovo pomembna. Posezite po mreži, ki bo lepa za oči ter kar se da usklajena z notranjo opremo doma. V dnevno sobo lahko denimo namestite pisano, za spalnico pa vam priporočamo mrežo nevtralnih in toplih odtenkov.

3. Naj bo uporabnost mreže omejena?

Pri nakupu viseče mreže bodite pozorni tudi na to, da ne boste kupili izdelka, ki bo namenjen samo za notranje prostore. Mrežo boste slej ko prej – predvsem v toplem delu leta – želeli postaviti ven.

4. Kako najbolje namestiti mrežo?

Pri izbiri prostora, kamor boste namestili visečo mrežo, morate računati na to, da se bo lahko prosto zibala. Odmerjeno mesto zanjo mora biti torej dovolj široko.

Viseča mreža La Siesta Domingo

Družinska viseča mreža Domingo (La Siesta).

Eno od ključnih pravil, ki se ga boste morali držati pri nameščanju mreže, je, da je višina približno polovica dolžine. Vsakič ko boste mreži dodali kakšen material, jo namestite pol metra višje. Preverite še, ali so stene in strop dovolj močni, da bodo lahko prenesli namestitev izdelka. Na trgu so vam na voljo tudi posebne kljuke za razbremenitve.

5. Katere so najbolj priljubljene vrste visečih mrež?

Na trgu lahko izbirate med številnimi vrstami visečih mrež. Med najpopularnejše pa zagotovo sodijo enojne, dvojne, družinske in potovalne.

Vse bolj priljubljeni so tudi viseči stoli, saj za namestitev zahtevajo mnogo manj prostora.

6. Kaj narediti, če nimate primernega mesta za namestitev?

Če doma ali v okolici doma nimate primernega mesta, ki bi ga uporabili za namestitev mreže, na primer dveh dreves, lahko kupite stojalo za visečo mrežo.

Leseno stojalo za visečo mrežo

Leseno stojalo za visečo mrežo.

Stojala so narejena iz različnih materialov, najpogosteje iz lesa ali kovine. Pri nakupu bodite pozorni, kateri velikosti viseče mreže je stojalo namenjeno in kolikšna je njegova nosilnost.

7. Kdaj je življenjska doba viseče mreže še daljša?

Če boste želeli izbrano visečo mrežo čim dlje uporabljati, preverite, ali ima ojačane robove. Prav ti ji namreč v največji meri omogočajo daljšo življenjsko dobo.

O nas

Modra Hiška