Vse za dom

Zaščita lesa pred vodo in vremenskimi vplivi

Zaščita lesa
Avtor: Modra Hiška

Les kot material že dolgo uporabljamo v različne namene – ker je lep, raznolik in ga je dokaj enostavno obdelovati. Uporabljamo ga za izdelavo pohištva, talnih oblog, v gradbeništvu in drugod. V zadnjem času so vse bolj priljubljene tudi lesene hiše.

Kar se zunanjih površin tiče, pa je les še posebej pogosto v uporabi. Iz njega so izdelane lope, ograje, vrtne mize, klopi, igrala in še bi lahko naštevali. Pri tem pa je potrebno upoštevati, da mora biti les, izpostavljen dežju in soncu, ustrezno zaščiten pred vodo in vremenskimi vplivi.

Les in voda nista dober par

Če kaj, potem ne smemo dopustiti, da do lesa pride vlaga. Voda je namreč tista, ki ga najhitreje ogrozi in povzroči začetek propadanja. K sreči je moč les zaščititi, pri čemer pa nam je v veliko pomoč ustrezna barva za les in različni zaščitni premazi. Zaščito lesa zunaj je treba redno obnavljati, saj različne vremenske razmere povzročajo, da se ta hitreje uničuje, kot to velja za les znotraj objekta.

Pokrivna barva AITAMAALI

Pokrivna barva AITAMAALI za lesene površine — Barvajmo.si

Preden se odločite za določeno barvo in premaze, se vsekakor pozanimajte, kako ravnati z njimi in kako pogosto je posamezne lesene površine potrebno obnavljati. Vsekakor ne boste zgrešili, če boste izbrali izdelke za zaščito lesa znamke TEKNOS.

Zaščita pred vremenskimi vplivi

Les na zunanjih površinah ne napada zgolj voda v obliki dežja, pač pa tudi druge vremenske razmere. Nizke in visoke temperature, nenehno nihanje le-teh in hitre spremembe ter seveda veter in sončni žarki. Najboljši izdelki za zaščito lesa upoštevajo vse našteto.

Biocidni premaz WOODEX Aqua Base Plus

Biocidni premaz WOODEX za zaščito lesa — Barvajmo.si

Lesene površine, ki jih ni mogoče skriti pod streho in so skozi celo leto na prostem, je potrebno obdelati na poseben način, uporablja pa se tudi konstrukcijska zaščita. Pokrivanje tovrstnih površin s plastičnimi ponjavami žal ne rešuje težav, kajti v tem primeru les ne diha oziroma ni zračen in bo vsekakor deležen vlage.

Kako naj poteka zaščita lesa zunaj?

Najprej je pomembno vedeti, ali gre za surov les ali pa je bil že obdelan v tovarni oziroma tam, kjer so poskrbeli za izdelavo. Navadno je les iz tovarne že zaščiten z ustreznimi olji in ne potrebuje kaj več kot rahlo brušenje in nanos zaščitnega olja.

Pokrivni sijajni premaz NORDICA EKO

Pokrivni sijajni premaz NORDICA EKO za les — Barvajmo.si

V primeru, da je bil les v preteklosti barvan ali zaščiten z lazuro, pa bo treba najprej odstraniti stare nanose in se šele nato lotiti nove zaščite. Skušajte uporabljati izdelke, ki so narejeni na naravni osnovi in tako poskrbite za lep les in svoje zdravje.

O nas

Modra Hiška