Vse za dom

Ali mikrovalovka res škodi zdravju?

Mikrovalovka
Avtor: Modra Hiška

Le kdo je ne pozna. Mikrovalovka je nekaterim najboljša prijateljica v kratkih jutrih, ko je potrebno na hitro pogreti vodo za kavo ali čaj. Ali pa pozno popoldne pogreti ostanke od kosila. Nekateri to počnemo tudi ponoči. Nekaj pritiskov na gumbe in v minuti je mrzla hrana spet mamljivo vroča in dišeča, sir na mrzlem kosu pice pa se spet vleče, kot je treba.

Ampak, ali je uporaba mikrovalovke škodljiva? Nekateri imajo to čudežno škatlo za zelo škodljivo. Trdijo, da celo povzroča raka, seva v prostor in nas počasi zastruplja kot neviden sovražnik. Mnenja strokovne javnosti so deljena, dejstvo pa je, da kakšnih konkretnejših dokazov za ali proti ni.

Kako deluje mikrovalovka?

Kot sporoča že samo ime, mikrovalovka deluje z mikrovalovi. To so viskofrekvenčni radijski valovi, ki jih ustvarja magnetron. Ne, v vaši mikrovalovki ni Transformerjev ali kakšnih drugih robotov. Magnetron je elektronska cev, ki mikrovalove pošilja po mikrovalovki. Stene pečice so narejene tako, da mikrovalove zadržijo znotraj za to namenjenega prostora.

Mikrovalovna pečica

Mikrovalovna pečica vsebuje elektronsko cev, imenovano magnetron.

Če poenostavimo, mikrovalovi prisilijo molekule v hrani ali tekočini, da se pričnejo vrteti in jim s tem povečajo kinetično energijo. Trenje povzroči segrevanje in naša jed se dejansko skuha od znotraj navzven.

Glede škodljivosti za človeka … mikrovalovi so človeku škodljivi, toda le v primeru, da jim je izpostavljen. Verjetno si ne bi želeli biti skuhani od znotraj navzven. Torej, prepovedano je poseganje v pečico med samim delovanjem. Prav tako se ne sme uporabljati pečice z okvarjenimi vrati, počenim steklom in podobno.

Sama kvaliteta hrane, ki je pogreta v mikrovalovki, pa naj ne bi bila sporna. Tako vsaj meni svetovna zdravstvena organizacija. Svetuje pa se, da se po končanem segrevanju živila pred uživanjem kakšno minuto ali dve pusti v mikrovalovki.

Česa nikakor ne smete pogrevati v mikrovalovki?

Vsekakor niti ne pomisliti, da bi vanjo vtaknili kakšno premočeno ali premraženo domačo žival, čeprav ima vaša pečica program odmrzovanja. Malo za šalo, malo zares. Kar še ne smete vstavljati v mikrovalovko, so kovinski izdelki, kot so žlice, vilice, noži, nabodala in podobno, ter posode brez oznake za uporabo v te namene. Prasketanje v mikrovalovki lahko povzroči tudi kovinska barva z roba vašega krožnika.

Za pogrevanje živil v mikrovalovki obstajajo posebne embalaže, ki so praktične za shranjevanje živil. Ne pogrevajte niti flašk mleka za vaše najmlajše, saj bo flaška na otip ustrezne temperature, mleko pa morda prevroče za uživanje.

Žal je bilo testov na temo škodljivosti živil, obdelanih z mikrovalovi, premalo za kakšne oprijemljive dokaze. Je pa bilo že objavljeno, da je nekaj vrst zelenjave, obdelanih v mikrovalovki, izgubilo 3/4 vseh antioksidantov, kar je dejansko nesprejemljivo, če vemo, da se pri običajnem kuhanju na pari izgubi zgolj 10 % antioksidantov.

O nas

Modra Hiška