Vse za dom

Kako vzdrževati vrtno pohištvo iz ratana?

Vrtno pohištvo iz ratana
Avtor: Modra Hiška

Če imate v okolici svojega doma večji prostor oziroma vrt, imate na njem zagotovo postavljeno vrtno pohištvo. Najverjetneje je narejeno iz ratana ali podobnega materiala, ki se dobro upira tudi zahtevnejšim vremenskim pogojem in drugim zunanjim okoliščinam.

Čeprav vrtno pohištvo iz ratana prenese marsikaj, ga boste morali nujno pokrivati ali pospravljati pod streho, če ne želite, da bo prehitro postalo neuporabno zaradi vsakodnevne izpostavljenosti soncu in dežju. Enako ravnajte tudi z vrtnim pohištvom iz kanvasa, bambusa in vrbovega protja.

S pohištva poberite blazine in jih dobro posušite

Včasih vas preseneti hitra nevihta. Takoj ko se pojavi, s pohištva poberite vse blazine ter jih dobro osušite. Plastično pohištvo najprej obrišite do suhega, ker boste s tem na najboljši način preprečili nastanek madežev.

Na blazinah pogosto ostaja tudi krema za sončenje, ki prav tako povzroča škodljive madeže. Pazite predvsem, da vam krema ne pade na blazine.

Zaščitni premazi na začetku in koncu sezone

Na trgu lahko kupite kakovostne zaščitne premaze za vrtno pohištvo, s katerimi boste poskrbeli, da bo le-to lepo in uporabno še kar nekaj sezon. S premaznimi sredstvi vrtno pohištvo zaščitite tako na začetku kot koncu sezone.

Pohištvo za vrt spravite v suh prostor

Ob koncu poletja oziroma suhega in toplega obdobja vrtno pohištvo najprej dobro očistite, ga popolnoma posušite ter pospravite v suh prostor, kjer zrak lepo kroži.

Ob pričetku nove sezone tako ne boste imeli posebnih težav. Vrtno pohištvo boste hitro in preprosto namestili na vrt in ga pričeli uporabljati. Vse, kar boste zamenjali, pa so morda blazine; če ne zaradi drugega, pa zato, ker si želite vsaj nekaj spremembe.

Ob nakupu novega pohištva vedno shranite priložena navodila, kjer je zapisano tudi, kako se posamezni kosi pohištva vzdržujejo. Teh se seveda držite, da vam bo vrtno pohištvo kar se da dolgo ter odlično služilo.

O nas

Modra Hiška